Technológia

Gyógyfüves borok készítése

A gyógyfüves borok készítésének fontos szakasza az előkészítés. Első lépésben a bor kerül kiválasztásra, majd a borhoz ízében, illatában és hatásában harmonizáló gyógynövénykeverék készül. A borász és a gyógynövényszakértő közösen választják ki azokat a fő hatásokat, amelyeket a gyógyfüves borban hangsúlyozni szeretnének. Fontos szempont a bor savtartalma, és figyelembe kell venni, hogy mely növényi hatóanyagok oldódnak ki a bor alkoholtartalmában. Ahhoz, hogy az elkészült gyógyfüves bor pozitív élettani hatásain túl egyedülálló gasztronómiai élményt is nyújtson, elengedhetetlen, hogy mind a bor, mind a gyógynövények kiváló minőségűek legyenek.

A gyártás során először a bevizsgált és engedélyeztetett bort töltik az érlelőtartályba, ehhez kell hozzáadni a gyógynövénykeveréket. A gyógyfüves borok ú.n. macerációval készülnek, azaz a gyógynövényeket áztatni kell a hideg borban. Ez a maceráció a növényektől, és a bortól függően 4-7 napig tarthat. Az áztatás során naponta ellenőrizni/kóstolni kell a gyógyfüves bort, hiszen a növényekből fokozatosan oldódnak ki a különböző ható-, illat- és ízanyagok. A borász naponta ellenőrzi ezek harmóniáját az alapborral, mely először a gyógynövények illatát és pár nappal később az ízét veszi át. Az ízeken belül is mutatkozik eltérés, a citrusos ízek hamarabb kerülnek kioldásra, mint a keserű ízanyagok. A borász ezeknek a változását vizsgálja a napi ellenőrzés során.

Amikor a gyógynövényes bor elkészült, eltávolításra kerülnek a növényi anyagok. Mivel a borban a növényi anyagok eltávolítását követően is maradhatnak apróbb részek, illetve a kémiai folyamatok ezután is folytatódnak, szükség van ülepítésre. Az egészen apró részeket és kicsapódásokat mikroszűrővel választják ki a borból. A gyógyfüves bor ezek után kerül a palackokba.