Borászat

Aklan-Pince Lesencetomaj            Aklan Családi Szőlőbirtok és Borászat

Első szőlőbirtokunkat 1985-ben vásároltuk Lesenceistvándon, a Kőorra alatt, kis kétosztatú pincével, nagyobbrészt új rizling ültetvénnyel. Hamarosan fél hektárra bővítettük a területet és családi összefogással műveltük meg, a hagyományok tiszteletben tartásával. Jó borokat készítettünk, barátainktól, ismerőseinktől sok elismerést kaptunk.

A szőlő és a balatoni táj szépsége, a bor évről-évre megújuló csodája lenyűgözött és vonzásában tartott, amit az ott élő emberek őszintesége, természetes okossága, segítőkészsége tovább erősített.

Régóta érlelődött és 2003-ban megszületett az elhatározás, hogy a kedvtelésből mesterség, a hobbiból elköte

lezettség váljon, boraink élvezetében másokat is részesítsünk: megalapítottuk a Aklan Családi Pincét Lesencetomajon. Jelenleg 7,5 ha ültetvényterületen gazdálkodunk, összesen 500 hl-re méretezett pincészettel.

Dr. Aklan György, a pince főborásza a borkultúra terjesztésében Lesencetomaj hegyközség elnökeként is részt vett illetve 2009 óta tagja a sümegi székhelyű Pannon Császári és Királyi Borlovagrendnek.  Szőlész-borász szakmérnöki diplomáját a Corvinus Egyetemen védte meg, 2007-ben. Dolgozata témája a Lesencevidék szőlészetének és borászatának áttekintése. Célunk kiváló minőségű borok készítése, amelyek a Lesencevidék csodálatos szépségének üzenetét hordozzák és közvetítik a borkedvelőknek.

Balaton-felvidéki borainkkal évről-évre kiemelkedő eredményeket érünk el mind hazai, mind nemzetközi szinten. A borversenyeken elért arany és ezüst minősítésekkel és a borlovagrendi zászlós bor cím kiérdemlése megerősítést adott számunkra, hogy a családi szintű kézműves borkészítés a borfogyasztók számára is kiemelkedő élményt jelent. A befektetett munka, az odafigyelés és az igényesség olyan csodálatos borokat hoz létre, amelyben az élvezeti értékek mellet a borász odaadása szinergiában csúcsosodik ki.

A hagyományok melletti elköteleződésünk nem csak a szőlészet területére korlátozódik, hanem a gyógynövényes borok újraélesztésben is úttörő szerepet vállalunk. Pincészetünk innovatív képessége csillan meg a gyógyboraink elkészítésében, ahol a gyógyfüvek hatása mellé a fűszeres bor élményét csempésszük be. Gyógyfüves borainkhoz alapanyagként legjobb, esetenként díjnyertes borainkat használjuk, ezekbe kerülnek gondos kézi válogatás és feldolgozás után a szintén Balaton-felvidéken gyűjtött vagy termesztett gyógynövények.

Borfajták

Pincészetünk saját termelésű szőlőkből készíti 4 fajta fehérborait, rozéját és vörösborait. Az ültetvényünket úgy válogattuk, hogy magyar szőlők mellé olyan nemzetközi fajtákat választottunk, amelyek a térségünk talaj- és éghajlati viszonyai mellet egyedi-, kiváló eredményeket hoznak.

Cserszegi Fűszeres

A Cserszegi Fűszeres szőlőt a Keszthelyi kutató intézetben nemesítette Bakonyi Karcsi bácsi. Az Irsai Olivér és a Tramini kereszteződése magán hordozza az “ősök” illat- és ízvilágát. Bora fajtajelleges illatú, fűszeres zamatú, harmonikus savtartalmú, extrákban gazdag. Fűszeres íze a szintén fűszeres ételekhez kiválóan kombinálódik, 14 C fokon fogyasztandó.

Chardonnay

Világszerte ismert és termesztett szőlőfajta. Bora tüzes, élénk savú, fajtajelleges, karakteres bor. A Chardonnay méltán a világ egyik vezető fehérbora, ehhez járulnak még a Lesencék ajándékai, az elegáns savak, különleges, enyhén fűszeres illatok, ízek.
Fehér húsokhoz, csirke- és borjúpaprikáshoz, friss salátákhoz, előételekhez is ajánljuk, 14 C fokra hűtve.

Olaszrizling

Magyarország egyik leggyakoribb szőlőfajtája. Diszkrét elegancia, üdítő frissesség, a gyümölcs illata árad a borból, amelyet aperitifként, hal -és szárnyas ételek megkoronázásaként, de egyszerű borozgatáshoz is ajánlunk, 12 C fokra hűtve.

Szürkebarát

Francia eredetű szőlőfajta, a Pinot Noir és Pinot Blanc közvetlen rokona. Korán megmutatkozik a szőlő, az évjárat és a Lesencék együttműködésének eredménye ebben a borban: testes, harmonikus, tölgyfahordóban érlelt illat- és ízjegyeivel nagy élvezetet nyújt a klasszikus borok kedvelőinek.
Levesek, fűszeres húsok, desszertek betetőzéseként ajánljuk, 15 C fokra hűtve.

Cabernet Franc

Francia szőlőfajta, későn érik, cukortartalma magas. Málna, cseresznye, eper illatjegyeit hordozza ez a bársonyos, sötét bíbor színű vörösbor, amely a magas beltartalommal a Lesencék játékos könnyedségét ötvözi. Fűszeres húsételek, pörkölt, vadételek, kemény sajtok élvezete ezzel a borral teljes. 16 – 18 C fokon fogyasszuk.

Syrah

Perzsa eredetű, bőven termő szőlőfajta. Nagy testű, jellegzetesen fűszeres, dús, finom cserzőanyagú, sötét kékespiros árnyalatú kiváló bor, ínyenceknek való, bors, szeder, ribizke és csokoládé ízjegyekkel. Keleti eredetű, nálunk az utóbbi húsz évben terjed.
Magyaros, fűszerezett húsételek, pörkölt és paprikás utolérhetetlen párja. 18 C fokon kóstolgassuk és élvezzük 16 – 18 C fokon fogyasszuk.

 

Weboldal: Kézműves borok és Gyógyfüves borok